Φυτοπροστασία χωρίς φυτοφάρμακα….



Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερασιτέχνης καλλιεργητής είναι πως θα καταπολεμίσει τους μύκητες , τα έντομα και τους διάφορους εχθρούς των φυτών του χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων. Γεννιέται λοιπόν ένα πολύ σημαντικό ερώτημα υπάρχουν βιολογικοί τρόποι καταπολέμησης τους και ποίοι είναι αυτοί;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι σαφώς καταφατική και μά...λιστα υπάρχει πλήθος επιλογών για την σωστότερη φυτοπροστασία ανάλογα με το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές από τις πιο απλές και πρακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των προσβολών.

Α) Σαλιγκάρια: Τα σαλιγκάρια είναι συνήθεις κάτοικοι στο κήπο μας και δυστυχώς έχουν την κακή τακτική να τρώνε τα λαχανικά μας (μαρούλια , λάχανα , μπρόκολα , τομάτα , πιπεριές κ.α). Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να θάψουμε στο χώμα κεσεδάκια και να τα γεμίσουμε με μπύρα .Το άρωμα της μπύρας είναι ιδιαίτερα αγαπημένο για τα σαλιγκάρια. Οι μικροί εχθροί μας θα την αναζητήσουν και σύντομα θα βρεθούν παγιδευμένοι μέσα στα κεσεδάκια να κολυμπούν στη μπύρα!!!
Ο άλλος τρόπος είναι να τα αφήσουμε να βράσουν στο ζουμί τους!! Παρόλο που ακούγεται απίστευτο τα σαλιγκάρια δεν αντέχουν την μυρωδιά τους. Παίρνουμε σαλιγκάρια ή γυμνοσάλιαγκες σε ένα δοχείο και τους βάζουμε ζεστό νερό αφήνοντας τους για 2-3 μέρες . Το δύσοσμο ζουμί που θα πάρουμε το απλώνουμε στο κήπο μας περιμετρικά των φυτών. Τα σαλιγκάρια δεν θα τολμήσουν να περάσουν αυτή την περίμετρο με τίποτα. Προσοχή όμως να μην πέσει ζουμί στα φυτά γιατί είναι δηλητηριώδες για τον άνθρωπο.

Β)Μυρμήγκια: Τα μυρμήγκια είναι επίσης ανεπιθύμητοι επισκέπτες για τα φυτά μας παρόλο που η συχνή παρουσία τους μας προειδοποιεί για τυχόν ασθένειες σε αυτά(μελίγκρα). Για να διώξουμε λοιπόν τους ενοχλητικούς επισκέπτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσόφλια από αυγά. Κτυπάμε σε ένα γουδί τα τσόφλια από τα αυγά μέχρι που να σχηματιστεί μια ψιλή σκόνη. Ύστερα ρίχνουμε αυτή τη σκόνη γύρω από τα φυτά μας και τα μυρμήγκια απωθούνται και δεν ξανά πλησιάζουν το κήπο μας.

Γ)Μύκητες: Οι μυκητολογικές ασθένειες των φυτών αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για όλους τους καλλιεργητές και εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν και στον ολοκληρωτικό μαρασμό των φυτών μας. Την βιολογική λύση στο πρόβλημα μας λοιπόν μπορεί να τη δώσει το τσάι. Εκτός από τους βρετανούς βλέπετε θέλουν και τα φυτά το τσάι τους!! Φτιάχνουμε επομένως τσάι (200gr ξηρά φύλλα σε 5lt νερό) και ψεκάζουμε με αυτό τα φυτά μας. Έτσι αντιμετωπίζουμε μύκητες όπως τον περονόσπορο, το ωίδιο , το φουζικλάδιο κ.α. Σε περιπτώσεις έντονων προσβολών επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό κάθε 4 ημέρες. Η καλύτερη ώρα για το ψέκασμα είναι το απόγευμα, εξάλλου όπως λένε και οι Άγγλοι «Its Teatime!!»


Δ)Έντομα: Τα έντομα είναι ίσως οι σημαντικότεροι εχθροί των φυτών και μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι μελίγκρες(αφίδες) είναι από τα πιο συνηθισμένα έντομα που εμφανίζονται στα φυτά, προσβάλλουν κυρίως τη νεαρή βλάστηση (φύλλα, βλαστούς , μπουμπούκια) και ρουφούν το χυμό τους προκαλώντας συστροφή βλαστών και φύλλων αλλά και στίγματα στην πάνω επιφάνεια τους. Εκκρίνουν επίσης και μια κολλώδη ουσία σαν μέλι (από αυτό πήραν και το όνομα τους) πάνω στην οποία αναπτύσσεται ένας μύκητας η καπνιά. Για να πάρει τους χυμούς από το βλαστό εισάγει χημικές ουσίες που καταστρέφουν το φυτικό υλικό και έτσι μπορεί να ξεράνει ή να εξασθενίσει όλο το φυτό ή μέρος του. Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν τις μελίγκρες χρησιμοποιούμε στάχτη από το τζάκι μας. Με ένα πινέλο παίρνουμε τη στάχτη και σκονίζουμε τα φυτά εκεί που είναι συγκεντρωμένες οι αφίδες. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία σε λίγες μέρες και με τον τρόπο αυτό σιγά-σιγά θα απαλλαχθούμε από τα έντομα.
Μία άλλη μέθοδος αντιμετώπισης τόσο για τις μελίγκρες όσο και για τις ψώρες και τα σκουλήκια είναι το ζεστό νερό. Τα έντομα δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες πάνω από 45ο C σε αντίθεση με τα φυτά που αντέχουν θερμοκρασίες μέχρι 50ο C και σε μερικά είδη μέχρι και τους 55ο C. Επομένως μπορούμε να κάνουμε ζεστά λουτρά στα φυτά μας, προσέχοντας όμως να είναι η θερμοκρασία του νερού μεταξύ 47ο C και 49ο C και σε καμία περίπτωση να μην ξεπεράσει τους 50ο C. Τα φυτά μετά το ζεστό μπάνιο μπορεί να δείχνουν κάπως καταπονημένα αλλά σε λίγες μέρες θα επανέλθουν στην φυσιολογική τους κατάσταση, απαλλαγμένα όμως από τα παράσιτα .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία