Ποιός είναι ο Μάρτιν Κνάιτ, ο Ολλανδός αρχιτέκτονας που θα φτιάξει την Αθήνα από την αρχή?

 

28 Φεβρουαρίου 2013
0 Σχόλια


Η εκτενής δενδροφύτευση, τα στοιχεία νερού και τέσσερις «πράσινοι» τόποι κατά μήκος του άξονα, από τη λεωφόρο Αμαλίας και την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Πατησίων, θα χαρακτηρίζουν τη μεγάλη παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τη μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού, τον οποίο διοργάνωσε και χρηματοδότησε το Ιδρυμα Ωνάση.

Η μελέτη, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Έθνος, παρουσιάστηκε χθες, σε πανηγυρική τελετή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την παρουσία του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών εταίρων, υπουργών, του δημάρχου Αθηναίων, πολιτικών προσώπων, επιστημόνων, μελετητών.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε, με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, το ολλανδικό γραφείο OKRA, ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς γραφεία που ειδικεύεται στον σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου, με δουλειές σε Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Γάνδη, Βασιλεία.



Η μελέτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε έναν μήνα ώστε με βάση αυτή, να προχωρήσουν οι επιμέρους μελέτες -κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές, τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές- με στόχο να είναι έτοιμες τον προσεχή Ιούνιο. Ο προγραμματισμός είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες το καλοκαίρι του 2014 και το έργο να ολοκληρωθεί κατά το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του επικεφαλής του ολλανδικού γραφείου Μάρτιν Κνάιτ:
Η οδός Πανεπιστημίου μετατρέπεται σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά, στο κέντρο ενός πράσινου δικτύου που θα απλώνεται προς (και θα ενώνεται με) τις παρακείμενες γειτονιές. Αφθονοι χώροι υψηλού και χαμηλού πρασίνου δημιουργούνται κατά μήκος του άξονα όπως και δεξαμενές νερού, στοιχεία που θα συντελέσουν στη μείωση της αστικής θερμοκρασίας, ενώ θα προσφέρουν σκίαση και προστασία.

Η στρατηγική του πρασίνου θα συνδυάζεται με μία στρατηγική άρδευσης, καθώς, όπως επισημαίνεται, η καλή κατάσταση των φυτών είναι αποφασιστικής σημασίας για τη συμβολή στη μείωση της θερμοκρασίας. Για μια «παλλόμενη, πράσινη καρδιά», σε μια «ανθεκτική και προσβάσιμη πόλη» έκανε λόγο ο Ολλανδός αρχιτέκτονας.



Δημιουργούνται τέσσερις τόποι κατά μήκος του άξονα: Σύνταγμα και Ομόνοια γίνονται δύο πράσινες αστικές πλατείες με άφθονα υδατικά στοιχεία, η πλατεία Δικαιοσύνης μετατρέπεται σε «πράσινο δωμάτιο», ενώ η πράσινη σύνθεση που διαμορφώνεται μπροστά από τη Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία (Τριλογία), στο μέσο του δρόμου, δημιουργεί την αίσθηση αστικού πάρκου.

Η Πανεπιστημίου μετατρέπεται από «οδός» σε βουλεβάρτο, κάτι που επιτρέπει τη σημειακή και περιορισμένη κίνηση οχημάτων. Κατά μήκος της διατρέχει το τραμ, ενώ προβλέπεται η διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων, ειδικά σε ισόγειους χώρους. Χαρακτηριστικά, προτείνεται η ιδέα ενός θεάτρου των 1.000 δωματίων στα κενά κτίρια.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε πως η κυκλοφοριακή μελέτη, υπό την επίβλεψη της Αττικό Μετρό ΑΕ, θα γίνει με τη μεγαλύτερη προσοχή ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα σχετικά με τις μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης. Το κόστος του έργου φθάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.



ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Το τρίγωνο της ανάπλασης
Με μια συνολική ανάπλαση όλου του αστικού συγκροτήματος της Αθήνας, συνέδεσε ο Αντώνης Σαμαράς τη μεγάλη παρέμβαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, μαζί με την παρέμβαση στον Φαληρικό Ορμο, μαζί με την ανάπτυξη του Ελληνικού, όπου πέρα από όλα τα άλλα θα υπάρξει και πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, αποτελούν το "τρίγωνο" αυτής της αναγέννησης. Σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο στοιχείο, η ανάδειξη ολόκληρου του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα» του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου καθώς αποδεικνύει πως υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας παρά τον ζόφο της οικονομικής κρίσης. «Η Αθήνα μπορεί να ξαναγεννηθεί στο μυαλό μας, στην ψυχή μας - σε λίγα χρόνια και στην πραγματικότητα», τόνισε.

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Ανθρώπινη
Την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο έργο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης, καθώς, όπως είπε, «πιστεύουμε στην ανάγκη να ξαναγίνει το Κέντρο ανθρώπινο και ασφαλές».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Αισιόδοξη ματιά και δημιουργία
«Η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της και έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδεικνύουμε την εκδοχή της αισιόδοξης και δημιουργικής πατρίδας μας. Χαίρομαι γιατί αυτό γίνεται για το ταλαιπωρημένο και υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ίδιους τους πολίτες αλλά και το επιστημονικό δυναμικό να στηρίξουν το εγχείρημα.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Η πόλη ανήκει στους κατοίκους της
«Η καρδιά της Αθήνας φαίνεται πως θα χτυπήσει δυνατά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Επεσήμανε πως με τη μελέτη αποδεικνύεται πως το κέντρο μπορεί να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα, πως η πόλη μπορεί να ανήκει στους πολίτες της. Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση πως η ανάπλαση θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση των πολιτών, των φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ
Νέα εργαλεία
Η πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει το κέντρο της πρωτεύουσας απαιτεί πολύπλευρες στρατηγικές παρεμβάσεις αλλά και νέα εργαλεία για την επίλυση των προβλημάτων, δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι Δήμος Αθηναίων θα στηρίξει την προσπάθεια.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Αλλάζει η εικόνα της Αθήνας
Την ανάγκη να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το έργο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου και να μη μείνει ακόμα μία μελέτη «στο συρτάρι», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. «Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για ένα έργο πνοής, ένα έργο κοινής ωφέλειας, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη», με στόχο «να αλλάξει την εμπειρία του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης, να αλλάξει την εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας στα διεθνή μάτια», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία